Nieuw: Claudicatio (etalegebenen) training!

claudicatioNet-logo

Claudicatio training bij Kolijn Fysiotherapie

Sinds kort bieden we ook Claudicatio training speciaal voor patiënten met zogenaamde “etalagebenen”. De praktijk is aangesloten bij  ClaudicatioNethet landelijk netwerk voor looptherapie. Deelnemen het netwerk betekent voldoen aan kwaliteitseisen om transparante en hoogwaardige patiëntenzorg te garanderen. Oefen- en fysiotherapeuten die lid zijn van ClaudicatioNet zijn extra bijgeschoold tot claudicatiotherapeut. Nog meer positief nieuws : Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep – 37 behandelingen bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut – vergoed uit de basisverzekering!

Looptherapie of dotteren?

BehandelingUit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten.

“Niet nodig”, zegt fysiotherapeut Rosalie Kolijn van Kolijn Fysiotherapie. Zij reageert daarmee op recent onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s en wordt vanaf 1 januari ook vergoed uit de basisverzekering.”

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten proberen tot aan de pijngrens door te lopen’,” aldus Rosalie. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

Netwerk

ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten die speciaal getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. Patiënten met etalagebenen zijn van harte welkom bij Rosalie Kolijn van Kolijn Fysiotherapie & Shockwave in Voorschoten: voor een deskundige, betrouwbare en betrokken behandeling!