Rugklachten

Rugklachten

Veel mensen hebben dagelijks last van rugklachten. Of het nu een lichte irritatie is tijdens het werk, of een intense pijn die u volledig buiten spel zet, rugklachten kunnen ons leven behoorlijk verstoren. Eenvoudige taken zoals bukken of tillen kunnen er vervelend door worden, maar soms kan zelfs zitten of liggen door de klachten een uitdaging worden. Rugklachten beperken onze mobiliteit en hebben daardoor invloed op verschillende aspecten van ons leven en welzijn. Het is daarom belangrijk om uw klachten niet te negeren en hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. Bij Kolijn Fysiotherapie kijken we graag samen naar de oorzaak van uw klachten, om zo een behandelplan af te stemmen op uw situatie. Zo kunt u snel weer pijnvrij door het leven!

 

Oorzaken van rugklachten

Rugklachten kunnen verschillen in ernst, en daarnaast kunnen de klachten verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een slechte houding, zware fysieke inspanning of een ongeluk tijdens het sporten. We stellen onze rug dagelijks bloot aan verschillende vormen van stress. Voor effectieve behandeling van uw klachten is het daarom belangrijk om erachter te komen welke factoren hebben bijgedragen aan uw klachten. Dat kan variëren van het hebben van een sedentaire levensstijl en gebrek aan lichaamsbeweging tot een verkeerde houding tijdens het zitten of tillen, maar ook juist door overbelasting. Daarnaast kunnen rugklachten ook nog ontstaan door specifieke aandoeningen zoals hernia’s.

 

Hoge rugpijn

Hoge rugpijn is een veelvoorkomend probleem. Eén van de meest voorkomende oorzaken van deze vorm van rugpijn is een slechte houding. Een hele hoop mensen brengen tegenwoordig veel tijd door achter een bureau in een slechte houding. Mensen die achter de computer werken zitten vaak met hun nek en schouders naar voren. Dit kan leiden tot overmatige spanning in de bovenrug. Daarom is het erg belangrijk om pauzes te nemen om te strekken en te bewegen, om overbelasting te voorkomen. Ook kunnen ergonomische aanpassingen op het werk helpen om de juiste houding aan te nemen. Meer info? Klik hier.

 

Lage rugpijn

Ook lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk om op te merken dat oorzaken van rugklachten vaak complex en multifactorieel zijn. Onder ander genetische aanleg, fysieke fitheid en algemene gezondheidstoestand kunnen een rol spelen.

Eén van de meest voorkomende oorzaken is overbelasting of verrekking van de spieren en ligamenten in de onderrug. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het tillen van zware voorwerpen, langdurig zitten of het herhaaldelijk uitvoeren van belastende bewegingen. Dat kan leiden tot stijfheid en ontsteking in de lage rug.

Wilt u graag achter de oorzaak van uw klachten komen? Plan dan een afspraak met ons in.

 

Behandeling rugklachten

Rugklachten zijn erg vervelend, maar gelukkig bieden we bij Kolijn Fysiotherapie een aantal effectieve behandelingen aan. Zo kunt u binnenkort weer pijnvrij bewegen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder.

Een veelvoorkomende oorzaak van rugklachten zijn triggerpoints. Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd, en het zijn kleine verkrampingen in de spieren die pijn en ongemak kunnen veroorzaken. Die pijn kan lokaal zijn, maar kan ook uitstralen, vooral wanneer u op de triggerpoint drukt. Bij Kolijn Fysiotherapie bieden we triggerpoint therapie aan. Deze therapie is gericht op het identificeren en behandelen van de knopen om pijn te verminderen en spierfunctie te herstellen. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt, zoals diepe weefselmassage, maar ook bijvoorbeeld dry needling. Bent u benieuwd of zo’n behandeling voor u geschikt is? Plan dan een consult in met de fysiotherapeut. Wilt u meer weten over triggerpoint therapie? Klik dan hier.

Naast triggerpoint therapie kan manuele therapie ook een effectieve behandelingsvorm zijn van rugklachten. Manuele therapie is een meer hands-on behandeling, waarbij de manueel therapeut gewrichten en weefsel in de rug manipuleert om zo de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. Manuele therapie gaat vaak samen met andere vormen van (actieve) therapie, denk bijvoorbeeld aan oefentherapie. Het is immers ook belangrijk dat u goed leert bewegen, zodat de klachten na behandeling niet terugkomen. Wilt u meer weten over manuele therapie? Klik dan hier.

Het kwam al even aan bod, maar ook oefentherapie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van rugklachten en het versterken van de rugspieren. Een sterke rug kan meer belasting aan dan een zwakke rug, daarom is het belangrijk dat u uw spieren sterk houdt door te oefenen. Ook is het belangrijk dat u naar uw houding kijkt, en leert op te merken wanneer u bijvoorbeeld in een verkeerde houding zit. Dit zijn dingen waar oefentherapie u bij kan helpen. Zo kan oefentherapie bijdragen aan herstel, maar ook aan het voorkomen van toekomstige rugklachten. Wilt u meer weten over oefentherapie? Klik dan hier.

 

Kosten fysio- of manuele therapie

Bent u klaar voor verandering? Onze fysiotherapeuten helpen u graag verder. De kosten van een behandeling bij Kolijn Fysiotherapie zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en aanvullend pakket. Indien een reguliere zitting fysio- of manuele therapie wordt gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar, wordt de behandeling vergoed als u een aanvullend pakket heeft. Over het algemeen geldt een maximum aantal zittingen manueel therapie per kalenderjaar. U vindt dit aantal in uw vergoedingenoverzicht van uw aanvullende verzekering.

 

Afspraak maken

We komen er graag samen achter wat een passende behandeling voor uw rugklachten is. Voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u tijdens openingsuren bellen naar 071-5428999 of online een afspraak maken.