CVA (bij neurologische aandoeningen)

corona therapie

Een CVA wordt vaak een beroerte genoemd. CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. Dat is een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen.

Afhankelijk van de beschadiging in de hersenen zullen er na de beroerte waarschijnlijk problemen zijn die revalidatie vergen. Het is heel belangrijk zo snel mogelijk na de beroerte te beginnen met revalideren. Intensief en regelmatig oefenen met en zonder een fysiotherapeut levert een belangrijke bijdrage aan het herstel.

Ons oefenprogramma voor CVA patiënten

In de eerste dagen na de beroerte kan de fysiotherapeut helpen om snel en op een veilige manier weer in beweging te komen. De behandeling kan al starten als opstaan nog niet lukt: in dat geval doet u onder begeleiding van de fysiotherapeut in bed vast wat (ademhalings) oefeningen. Zodra u uit bed mag gaat de fysiotherapeut, indien mogelijk, dagelijks met u oefenen. Het doel van de behandeling is dat u leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen.  Dagelijks intensief oefenen in deze periode is noodzakelijk, soms meerdere keren per dag. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een looprek, een wandelstok of een beugel. De fysiotherapeut kan u leren hoe u deze hulpmiddelen goed kunt gebruiken. U kunt deze oefeningen vaak ook zelfstandig doen.

Na drie maanden

Ongeveer drie maanden na de beroerte wordt pas echt duidelijk wat uw mogelijkheden zijn en kunt u deelnemen aan het oefenprogramma in onze trainingszaal. U kunt dan met (intensief) oefenen nog steeds nieuwe vaardigheden aanleren. De fysiotherapeut kan u ook leren omgaan met de blijvende beperkingen. Ook heeft de fysiotherapeut contact met de andere hulpverleners die betrokken zijn bij uw behandeling. Het oefenprogramma is erop gericht dat u uw gewone leven zoveel mogelijk weer kunt oppakken.

Uw persoonlijke eigendommen kunt u opbergen in een afsluitbaar kastje. Wij adviseren u gemakkelijke kleding en (sport)schoenen te dragen.

Samenwerking

De fysiotherapeut werkt samen met andere zorgverleners in het behandelteam, zoals de neuroloog, de revalidatiearts, verpleegkundige, logopedist, ergotherapeut en psycholoog. Alle therapieën zijn gericht op uw herstel. De fysiotherapie en ergotherapie kunnen overlappen omdat het beide gericht kan zijn op bewegen. Bij de ergotherapeut past u de geleerde bewegingen toe in uw dagelijkse activiteiten.

Maak nu een afspraak

Via ons contactformulier of telefonisch via 071 – 542 8 999

Wij onderscheiden ons door een vriendelijke sfeer, betrokkenheid, zorg én vakkennis op het hoogste niveau!

Kunnen wij u helpen snel weer goed en pijnvrij te bewegen?