Nekklachten

kngf ledenfoto Bedrijfsfysiotherapie

Heeft u last van nekklachten? Bij Kolijn Fysiotherapie weten we dat nekklachten een enorme hinder kunnen zijn in het dagelijks leven. Een goede nekbeweging is cruciaal bij veel activiteiten, denk bijvoorbeeld aan over uw schouder kijken tijdens het autorijden. Ook het werken achter een computer kan door nekklachten een bron van frustratie en ongemak worden.
De nek is zeer complex en kwetsbaar en bestaat uit botten, spieren, pezen en gewrichten die allemaal samenwerken om stabiliteit en mobiliteit te waarborgen. Als er problemen optreden in de nek kan dat dan ook leiden tot pijn en beperkingen in de bewegingsvrijheid. Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en er zijn dan ook verschillende behandelingsmogelijkheden. Op deze pagina leest u meer over enkele oorzaken en behandelingsmethoden.

Whiplash nek

Een nekwhiplash is een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten. Een whiplash treedt op in de nek wanneer de nek abrupt naar voren, achteren of zijwaarts bewogen wordt, en vervolgens ook snel weer terug wordt geslingerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij auto-ongelukken of andere traumatische gebeurtenissen. Door de plotselinge beweging raakt het weefsel in de nek beschadigd. Een whiplash in de nek kan onder andere leiden tot pijn in de nek en schouders, hoofdpijn, stijfheid, tintelingen in armen/handen en duizeligheid.

Bij een nekwhiplash kunnen ook triggerpoints ontstaan als reactie op de spierspanning en het letsel in de nek. Een triggerpoint is een knoop of verharding in de spiervezel die pijnlijk kan aanvoelen. Triggerpoints kunnen uw bewegingsvrijheid beperken en uitstralende pijn veroorzaken. Triggerpointtherapie kan dan ook (onderdeel van) een effectieve behandeling zijn van uw klachten na een nekwhiplash.

Ook manuele therapie kan erg waardevol zijn, omdat een manueel therapeut technieken kan gebruiken om de gewrichten in de nek weer voorzichtig te mobiliseren en de spieren te ontspannen. Dat kan u helpen bij het herstellen van normale bewegingspatronen. Wilt u meer weten over manuele therapie? Klik dan hier.

Nekklachten en een slechte houding

Nekklachten kunnen worden veroorzaakt of verergerd doordat u voor lange tijd een slechte houding aanneemt. Maar wat maakt een houding nu eigenlijk slecht? Een slechte houding is een houding die niet natuurlijk is voor het lichaam. Wat nekklachten betreft kunt u daarbij denken aan mensen die bijvoorbeeld vaak met opgetrokken schouders lopen, of die voor een lange tijd met hun nek voorover gebogen naar een computerscherm kijken. Een houding die niet natuurlijk is, zorgt er uiteindelijk voor dat (sommige) spieren die normaliter uw hoofd en nek in balans houden, door de verkeerde houding minder goed kunnen werken. Andere spieren en pezen in de nek moeten daardoor extra hard werken om alles in balans te houden. Dat vergt constante inspanning, en kan leiden tot spierspanning en vermoeidheid. Een slechte houding kan op dezelfde manier dus ook juist spieren, pezen en ligamenten in de nek verzwakken, doordat ze minder aan het werk zijn. Zo wordt de nek steeds minder goed gestabiliseerd en ondersteund.

Triggerpoint therapie voor nekklachten

Overactiviteit in de spieren of het langdurig aanhouden van een slechte houding kunnen leiden tot een triggerpoint. Een triggerpoint is een knoop of verharding in de spiervezel en kan pijnlijk aanvoelen, vooral wanneer u erop drukt. Fysiotherapeuten zien vaak triggerpoints in de nek en omliggende spieren bij mensen met een kantoorbaan, vanwege het voorovergebogen zitten tijdens het werken, maar triggerpoints kunnen ook op andere manieren ontstaan.

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren worden behandeld, denk bijvoorbeeld aan dry needling. Wilt u meer weten over triggerpoint therapie? Klik dan hier.

Werken aan uw houding

Naast behandeling van de triggerpoints is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw nekklachten niet terugkeren. Als de triggerpoints eenmaal weg zijn, en u weer hetzelfde gaat doen als voorheen, dan zullen de triggerpoints waarschijnlijk ook weer terugkomen. In veel gevallen is het dan ook raadzaam om de behandeling met oefentherapie te combineren. Wilt u meer weten over de oefentherapie die Kolijn Fysiotherapie aanbiedt? Klik dan hier.

Ook helpt het om bewust te worden van uw houding en om regelmatig pauzes te nemen om te strekken en te bewegen. Dat kan belasting op de nek verminderen en daarmee de spieren ontlasten. Ook kunnen ergonomische aanpassingen zorgen voor verbetering, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een ergonomische stoel, of een bureau dat in hoogte verstelbaar is.

Manuele therapie voor nekklachten

Manuele therapie is een hands-on therapie die een effectieve behandeling kan zijn voor nekklachten. De technieken die tijdens de therapie worden toegepast zijn gericht op:

  • Het verbeteren van mobiliteit
  • Verminderen van pijn.
  • Het herstellen van de normale functie van de nek.

Wilt u meer weten over manuele therapie? Klik dan hier.

Uw klachten bespreken met een fysiotherapeut?

Als u last hebt van nekklachten is het belangrijk om vast te stellen waar de klachten door worden veroorzaakt, om de klachten adequaat te kunnen behandelen. De fysiotherapeut van Kolijn Fysiotherapie kijkt graag samen met u naar de behandelmogelijkheden. Voor het maken van een afspraak kunt u tijdens openingsuren bellen naar 071-5428999 of u kunt hier online een afspraak maken.