Claudicatio training

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Claudicatio-training is speciaal ontwikkeld  voor deze patiënten. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn kan zo hevig worden, dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten proberen tot aan de pijngrens door te lopen’,” aldus Rosalie Kolijn. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

ClaudicatioNet

claudicatioNet-logo Kolijn Fysiotherapie is aangesloten bij ClaudicatioNet, het landelijk netwerk voor looptherapie. Deelnemen aan het netwerk betekent dat de praktijk voldoet aan kwaliteitseisen, zodat transparante en hoogwaardige patiëntenzorg is geborgd. Oefen- en fysiotherapeuten die lid zijn van ClaudicatioNet zijn extra bijgeschoold tot claudicatio therapeut. ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten die speciaal getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen.

Vergoeding

Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep – 37 behandelingen bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut – vergoed uit de basisverzekering!

Looptherapie of dotteren?

Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten. Uit recent onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven blijkt echter dat de acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, veiliger en net zo goed kan worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut! Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s en wordt vanaf 1 januari 2017 ook vergoed uit de basisverzekering.

Kunnen wij u helpen snel weer goed en pijnvrij te bewegen?