Claudicatio (Etalagebenen)

img Claudicatio training

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.  Deze aandoening wordt veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn kan zo hevig worden, dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

Looptherapie of dotteren?

Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten. Uit recent onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven blijkt echter dat de acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, veiliger en net zo goed kan worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut! Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s en wordt vanaf 1 januari 2017 ook vergoed uit de basisverzekering.

Claudicatio-training is speciaal ontwikkeld  voor deze patiënten. Bij deze looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar de behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten proberen tot aan de pijngrens door te lopen’,” aldus Rosalie Kolijn. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

Voorafgaand aan de training kunt u uw persoonlijke eigendommen opbergen in een afsluitbaar kastje. Wij adviseren u gemakkelijke kleding en (sport)schoenen te dragen.

Chronisch Zorg Net

claudicatioNet-logo

Kolijn Fysiotherapie is aangesloten bij Chronisch Zorg Net, het landelijk netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV, etalagebenen), COPD, astma en hartaandoeningen. Deelnemen aan het netwerk betekent dat de praktijk voldoet aan kwaliteitseisen, zodat transparante en hoogwaardige patiëntenzorg is geborgd. Oefen- en fysiotherapeuten die lid zijn van Chronisch Zorg Net zijn ook extra bijgeschoold tot claudicatio therapeut. Chronisch Zorg Net heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die speciaal getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen.

Vergoeding

Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep – 37 behandelingen bij een gespecialiseerde Chronisch Zorg Net fysiotherapeut – vergoed uit de basisverzekering!

Maak nu een afspraak

Via ons contactformulier of telefonisch via 071 – 542 8 999

Wij onderscheiden ons door een vriendelijke sfeer, betrokkenheid, zorg én vakkennis op het hoogste niveau!

Komt u met ons samenwerken aan een gezond herstel?