Hoofdpijn

hoofdpijn

Veel mensen hebben last van hoofdpijn. Hoewel de klachten kunnen variëren van mild tot ernstig begrijpen we bij Kolijn fysiotherapie dat het in iedere vorm een belemmering voor het dagelijks functioneren kan zijn.

Als u vaak last hebt van hoofdpijn kan het daarom goed zijn om uw klachten te bespreken met een fysiotherapeut. Het is namelijk belangrijk om te begrijpen welk type hoofdpijn u hebt, omdat de behandelmogelijkheden variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst.

Oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress of vermoeidheid. Ook kan het zijn dat u bijvoorbeeld een groot gedeelte van de dag doorbrengt in een verkeerde houding. Dit komt veelal voor bij mensen die een zittend beroep hebben, maar het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld in een verkeerde houding slaapt. Dit kan spanning veroorzaken in de nek en schouders, en hoofdpijn veroorzaken.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomend type hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door drukkende, doffe pijn aan beide zijden van het hoofd. Sommige mensen beschrijven het gevoel als een strakke band rondom het hoofd. De hoofdpijn is meestal mild tot matig en kan enkele uren tot soms enkele dagen aanhouden.

Spanningshoofdpijn heeft meerdere oorzaken, waaronder stress, vermoeidheid en een slechte houding. De stress kan spanning in de spieren van de nek en het hoofd veroorzaken, waardoor u hoofdpijn ervaart. Mensen die veel achter de computer zitten, lezen of autorijden hebben daarom ook meer kans op spanningshoofdpijn.

Het voorkomen en behandelen van spanningshoofdpijn kan op veel verschillende manieren. U kunt de pijn tijdelijk verminderen door het nemen van pijnstillers. Een behandeling gericht op de lange termijn heeft echter de voorkeur. Het is natuurlijk beter als u de klachten in de toekomst ook kunt voorkomen. Met onze behandeling en oefeningen laten wij u zo snel mogelijk soepel bewegen om de spieren in de nek en het hoofd te ontspannen.

Dry needling voor spanningshoofdpijn

dry needling e1605005052947Een mogelijke manier om de spanning in de nek en het hoofd weg te nemen is door middel van dry needling. Deze behandeling wordt ook aangeboden door Kolijn fysiotherapie. Het kan namelijk zo zijn dat de spanning in de spieren lokale verkrampingen heeft veroorzaakt: zogenoemde triggerpoints. Deze gaan meestal gepaard met voortdurende aanspanning en zeurende pijn.

Tijdens de dry needling behandeling worden de spieren met een speciale techniek aangeprikt. Een dun naaldje gaat als het ware in de triggerpoint. De spier zal zich daardoor kort aanspannen, waardoor de triggerpoint verdwijnt. Dit zal een snel en langdurig ontspannen effect geven. De spieren zullen na de behandeling kort stijf aanvoelen, maar in combinatie met de oefeningen die u thuis kunt doen zal u snel resultaat behalen en binnenkort pijnvrij zijn. Wilt u meer informatie over dry needling? U vindt het op deze pagina.

Duizeligheid

Het is mogelijk dat de pijn gepaard gaat met duizeligheid. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn met de nekwervel. Deze problemen kunnen ontstaan door trauma, maar dat hoeft niet.

De nek is verbonden met het evenwichtsorgaan, wat verantwoordelijk is voor het handhaven van het evenwicht. Beperkingen in de nek kunnen de signalen vanuit de nek naar het evenwichtsorgaan verstoren. Het evenwichtsorgaan kan de signalen niet goed verwerken. Daardoor kunt u zich voelen alsof de wereld om u heen draait, of dat u zelf draait. U voelt zich gedesoriënteerd of duizelig.

Ook deze klachten kunnen onder andere worden veroorzaakt door spanning in de spieren en pezen rondom de nek. Deze spieren houden immers de wervel in een bepaalde positie, en als de spieren heel stijf zijn kunnen ze de nek bijvoorbeeld in een verkeerde positie trekken. Het is daarom belangrijk om vast te stellen of de hoofdpijn komt doordat u een stijve nek heeft, of dat u juist door de hoofdpijn een steeds stijvere nek krijgt, waardoor ook de hoofdpijn en eventuele duizeligheid erger wordt.

Andere hoofdpijnklachten

Herkent u deze klachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met Kolijn fysiotherapie. Ook als uw klacht niet is besproken kunnen we misschien wel iets voor u betekenen. Elke vorm van hoofdpijn heeft namelijk andere kenmerken en verschillende behandelopties. We komen graag samen met u achter de oorzaak van uw klacht, zodat we samen met u op zoek kunnen gaan naar een goede behandelmethode. We helpen u graag van uw pijn af zodat u er niet langer door wordt belemmerd.

Voor het maken van een afspraak kunt u tijdens openingsuren bellen naar 071-5428999 of online een afspraak maken.

Had u al een afspraak en wilt u deze verzetten? Ook dat kan door tijdens openingsuren te bellen naar 071-5428999. U kunt de afspraak ook hier verzetten.