Schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten kunnen erg vervelend zijn, omdat ze ons dagelijks leven op veel manieren kunnen beïnvloeden. Of u nu last heeft van een scherpe pijn, constante irritatie of beperkte mobiliteit, schouderklachten zijn serieus en kunnen ervoor zorgen dat handelingen die voorheen vanzelfsprekend waren, plotseling een bron van frustratie en ongemak zijn.

De beperking in de bewegingsvrijheid die schouderklachten met zich meebrengen is wellicht het meest frustrerende. Zo kan het aantrekken van kleding, het vastmaken van een beha of zelfs het kammen van het haar oncomfortabel of onmogelijk worden. Misschien kon u een tijd terug nog gemakkelijk iets van de bovenste plank in de keukenkast pakken, maar inmiddels is wat eerder eenvoudig was nu een pijnlijke uitdaging geworden.

Het is daarom essentieel om schouderklachten serieus te nemen en tijdig de juiste medische hulp te zoeken. Een professionele diagnose en behandeling bij Kolijn Fysiotherapie kunnen u helpen de pijn te verlichten, de mobiliteit te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Soorten schouderklachten

Niet alle schouderklachten hebben dezelfde oorzaak, en dat betekent ook dat behandeling per klacht verschillend is. Hieronder bespreken we een aantal klachten en de bijbehorende symptomen. Wilt u uw eigen klachten bespreken met een fysiotherapeut? We komen er graag samen achter waar uw klachten vandaan komen en wat voor u een passende oplossing is. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening die de bewegingsvrijheid en functionaliteit van het schoudergewricht beperkt. De naam zegt het al: uw schouder is als het ware ‘bevroren’. Symptomen van een frozen shoulder zijn dan ook pijn, stijfheid en verlies van bewegingsbereik in de schouder.

Een frozen shoulder kan optreden als reactie na een eerdere blessure, maar ook medische aandoeningen zoals diabetes kunnen een rol spelen. Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking en verdikking van het gewrichtskapsel. Daardoor wordt het weefsel verkort en ontstaan littekens, waardoor u wordt beperkt in uw bewegingsvrijheid.
De symptomen ontwikkelen zich meestal in drie fases:
1. Toenemende pijn bij beweging  stijfheid
2. De stijfheid houdt aan terwijl de pijn afneemt.
3. De stijfheid neemt geleidelijk af en de bewegingsmogelijkheid van de schouder herstelt.

Calcificatie in de pees

Calcificatie van de pees is een aandoening waarbij er sprake is van een ophoping van calcium in de pees. De calciumkristallen kunnen zich langzaam ontwikkelen in de pees, en dat kan leiden tot pijn, ontsteking, en bewegingsmoeilijkheden. Over het algemeen ervaren mensen pijn en stijfheid, maar het gebied kan ook zwellen of warm aanvoelen.

Voor calcificatie in de pees kan shockwave therapie een zeer gepaste behandelmethode zijn. Wilt u meer lezen over shockwave therapie? Klik dan hier.

Ruptuur rotator cuff

De pijn in uw schouder kan ook worden veroorzaakt door letsel in de pezen van de rotator cuff. De rotator cuff bestaat namelijk uit vier pezen die de schouder stabiliseren. Deze pezen zorgen ervoor dat u de arm kunt bewegen en roteren: vandaar ook de naam ‘rotator cuff’. Als één van deze pezen gedeeltelijk of geheel scheurt is er sprake van een rotator cuff ruptuur.
Bij een rotator cuff ruptuur kan de pijn variëren van mild tot ernstig, en meestal gaat het gepaard met zwakte in de arm en beperking van het bewegingsbereik. De ruptuur kan het gevolg zijn van een plotselinge, krachtige beweging van de schouder, of een abrupte draaibeweging, maar ook langdurige overbelasting en andere omstandigheden kunnen een rol spelen.

Peesontsteking

Peesontsteking, ook wel bekend als tendinitis is een aandoening waarbij pezen ontsteken als gevolg van overbelasting. Door overmatige stress of microtrauma’s op de pees kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren.

De symptomen variëren van pijn, zwelling en gevoeligheid tot beperkte bewegingsmogelijkheid. De pijn kan mild tot ernstig zijn en kan verergeren als u de schouder beweegt of de aangedane pees belast.

Mogelijk is behandeling met percutane elektrolyse een passende oplossing voor u. Op deze pagina kunt u daar meer over lezen.

Uw eigen schouderklachten bespreken

Bent u benieuwd wat Kolijn Fysio voor u kan betekenen om van uw schouderklachten af te komen? Kolijn fysiotherapie biedt verschillende behandelingen aan die zeer effectief kunnen zijn in de behandeling van verschillende soorten klachten.
Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten kan bijvoorbeeld worden behandeld met shockwave therapie. Wilt u meer weten over shockwave therapie? Op deze pagina lees u wat het is, en hoe het u mogelijk kan helpen.
Manuele therapie kan ook passend zijn om uw klachten te verhelpen. De manueel therapeut kan verschillende technieken toepassen om het schoudergewricht beter te laten functioneren. Ook wordt gekeken naar het verbeteren van uw houding en bewegingen. Wilt u meer weten over manuele therapie? Kijk dan hier.

Afspraak maken

We komen er graag samen achter waar uw klachten vandaan komen en wat voor u een passende oplossing is. Voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u tijdens openingsuren bellen naar 071-5428999 of online een afspraak maken.