Manuele therapie

Als u een gewricht slecht kunt bewegen of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden!

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
• hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
• lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
• hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
• duizeligheid bij het bewegen van de nek;
• kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
• heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen.

Waarom manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.  Naast manipulaties en mobilisatietechnieken bestaat de behandeling van een manueel therapeut uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en een correcte houding.

Kosten en vergoedingen door de zorgverzekeraar

Het tarief van een behandeling manuele therapie is hoger dan het tarief voor fysiotherapie.
Zorgverzekeraars vergoeden dan ook maar een beperkt aantal behandelingen per jaar (veelal zes tot negen maal). Informeer voorafgaand goed bij uw zorgverzekeraar hoeveel behandelingen voor manuele therapie u vergoedt krijgt. Let op: dit is een ander aantal dan uw vergoeding voor fysiotherapie!

NVMT

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut. Daardoor wordt u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die ter zake kundig is. De manueel therapeuten van Kolijn Fysiotherapie zijn aangesloten bij de NVMT.

Kunnen wij u helpen snel weer goed en pijnvrij te bewegen?