Shockwave therapie bij een trigger finger

Shockwave therapie bij een trigger finger

Trigger finger of wel een haperende vinger komt vaak voor. U kunt u vinger dan alleen met moeite strekken, waarna deze met een schok recht wordt. Het is het gevolg van een peesontsteking en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Op een gegeven moment kan de pees zelfs vast gaan zitten, waarbij de vinger alleen met hulp gestrekt kan worden. De oorzaak van de ontsteking is veelal onduidelijk.  Een trigger finger een onschuldige afwijking, die vaak voorkomt.

Symptomen

Vaak begint het met  lichte pijn of irritatie bij het buigen van de vinger, vooral bij het vastgrijpen. Meestal verergert de pijn geleidelijk en kan na verloop van tijd uw vinger niet meer zonder hulp worden gestrekt. Dat gaat gepaard met een tikje en lichte pijn.

Behandeling

Veelal wordt een triggerfinger behandeld met een injectie met een cortisonenpreparaat in de peesschede om de ontsteking tot rust te brengen. Maar uit onderzoek blijkt dat shockwavetherapie net zo effectief is. De proef hiermee is uitgebreid beschreven in het artikel “Extracorporeal shock wave therapy versus corticosteroid injection in the treatment of trigger finger: a randomized controlled study” in het Journal of Hand Surgery.