Teenslippers kunnen voetklachten veroorzaken

De laatste weken zien we bij Kolijn Fysiotherapie weer meer patiënten met voetklachten.

Dat kan te maken hebben met het lopen op teenslippers in de zomer. Een veelvoorkomende klacht als gevolg van het dragen van teenslippers is fasciitis plantaris. Patiënten ervaren pijn aan de onderzijde van de voet op of rondom de plek van de aanhechting van de pees aan het hielbeen en hebben pijn aan de hiel tijdens het lopen of staan. Het oprekken van tenen verergert de pijn.

Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat die van het hielbeen naar de voorvoet loopt en dat veroorzaakt deze pijn onder de hiel. Vaak worden deze pijnklachten verward met hielspoor, (verkalking bij de aanhechting op het hielbeen) of fasciosis plantaris, waarbij geen sprake is van een ontsteking maar van vervorming van het hielbeen, als gevolg van overbelasting.

Kortom: het is van belang een goede diagnose te laten stellen! De behandeling van de verschillende aandoeningen verschilt namelijk. Soms uitsluitend adviezen en oefentherapie, maar ook kan shockwavetherapie of triggerpoint therapie worden ingezet.

Kolijn Fysiotherapie beschikt over echografie apparatuur waarmee de klachten precies in beeld kunnen worden gebracht en er een gericht behandelprogramma kan worden gestart.

Hoe kom je aan Fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris wordt in de zomer vaak veroorzaakt door de beweging van de voet tijdens het lopen op teenslippers. De hiel komt los van de slipper waardoor de peesplaat onder de voet op spanning komt te staan. De beweging die de voet maakt om de slipper aan te houden kan ertoe leiden dat de peesplaat in de omgeving van de tenen overbelast raakt. Ook wordt de loopbeweging van de voet vaak niet goed afgewikkeld.

De behandeling van Fasciitis plantaris

Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te verminderen zoals het terugdringen van mogelijk overgewicht, inlegzooltjes te dragen of door de voet minder te belasten. Daarnaast helpt oefentherapie om de Fasciitis plantaris sterker te maken zodat de kans op toekomstige klachten wordt verminderd.

Shockwavetherapie

In sommige gevallen kan ook Shockwave therapie wordt toegepast. Shockwave therapie is ontstaan vanuit de technologie voor niersteenvergruizing. Deze schokgolfmethode blijkt ook geschikt te zijn voor behandeling van chronische spier- en peesaandoeningen. De therapie heeft een stimulerend effect op botgenezing en werkt helend bij chronische peesontstekingen. Verhardingen in de pezen worden minder, kalkafzettingen verdwijnen meestal helemaal, waardoor er weer ruimte ontstaat en de doorbloeding in de pees verbeterd. Voor shockwave therapie is geen anesthesie nodig, het is een milde en kortdurende behandeling zonder geneesmiddelen, medicatie of chirurgie. Het verbetert mobiliteit en levenskwaliteit, het behandelt de oorzaak in plaats van symptomen en er zijn weinig bijwerkingen. Het kan een operatie bij chronische klachten zelfs voorkomen!

Kolijn Fysiotherapie beschikt over shockwave apparatuur en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Musculoskeletale Shockwave Therapie.

Dry-needling

Indien u last heeft van fasciitis plantaris en er triggerpoints aanwezig zijn in de kuitspieren, kan ook een dry-needling behandeling effectief zijn. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen (“knopen”) in spieren die gevoelig of pijnlijk zijn. De oorzaak is een gebrek aan doorbloeding en zuurstof in de spier. De bobbeltjes of strengen zijn goed voelbaar aan de buitenkant van het lichaam. Als je erop drukt kan de uitstraling zelfs voelbaar zijn in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints ontstaan vaak op dezelfde plekken in het lichaam, op de plaatsen waar het zenuwstelsel de spier stuurt. Daar ontstaat een verdikking en slechte doorbloeding. Het gevolg is een opeenhoping van afvalstoffen en voortdurende aanspanning van de spier hetgeen meestal gepaard gaat met een zeurende pijn. Triggerpoints kunnen een pijn-uitstralingsgebied hebben dat behoorlijk groot kan zijn.

De kosten

Shockwave en triggerpoint behandelingen vallen dit binnen een reguliere zitting fysiotherapie. Afhankelijk van uw zorgverzekering en uw aanvullend pakket, wordt een reguliere zitting fysiotherapie gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De zitting wordt wel bij u in rekening gebracht als uw verzekeraar de zitting fysiotherapie niet vergoedt.

 

 

Kunnen wij u helpen snel weer goed en pijnvrij te bewegen?